Elektrische zonwering combineren met je Smart Home | Flevopost

2021-11-29 07:11:37 By : Ms. Tracy Yu

Misschien heb je je huis al helemaal 'smart' gemaakt met Smart Lights, Smart Speakers, een slim rolgordijn of een slimme koelkast. Je kunt het hele huis automatiseren, en dat geldt ook voor de buitenkant van het huis. Zo kun je bijvoorbeeld niet alleen zonwering voorzien met een elektromotor, je kunt slimme zonwering koppelen met de rest van je domoticasysteem.

Hoe dit werkt en wat er allemaal mogelijk is, leggen we op deze pagina uit.

Bijna iedereen heeft thuis toegang tot snel internet. Dit is niet alleen erg handig voor computers, maar ook voor smartphones en je kunt nu ook televisie kijken via een digitale tv-box. De meeste huizen hebben een router waar je kabels op kunt aansluiten, of draadloos via wifi. En dat is de basis voor een Smart Home. Je kunt slimme apparaten en applicaties direct aansluiten op de standaard wifi-router, maar dit werkt niet altijd even goed. Naast een signaal dat niet altijd optimaal is, moet je allerlei apps gebruiken die je meer werk opleveren dan je tijd bespaart. Wanneer je een centrale hub achter de router aansluit, zoals de Somfy TaHoma, kun je alle slimme apparaten en diensten binnen dezelfde app onderbrengen. Zo stuur je centraal Philips Hue lampen, Sonos speakers, een Honeywell thermostaat of Somfy elektrische zonwering centraal aan. Of nog beter; laat ze hun gang gaan. Want hoewel je eerst het een en ander moet instellen, kunnen deze apparaten later autonoom functioneren en met elkaar communiceren.

Laten we nu buiten het huis kijken. We noemden net geautomatiseerde raamdecoratie. Rolgordijnen zijn niet alleen voor privacy in de avonduren, maar kunnen ook gebruikt worden als zonwering. Wil je het zonlicht en de bijbehorende warmte buiten houden, dan kun je ook aan de buitenzijde elektrische zonwering plaatsen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, zoals een zonnescherm, een rolluik, een terrasoverkapping met oprolbaar scherm en nog meer oplossingen. Als er bewegende delen zijn, dan kun je die in theorie ook automatiseren. Hiervoor moet natuurlijk wel de juiste hardware gevonden worden. Somfy maakt verschillende soorten elektromotoren die een luifel kunnen op- en uitrollen. Welke motor voor de klus geschikt is hangt af van het type zonwering, het formaat en zeker het gewicht. Vraag de leverancier naar de mogelijkheden en laat u adviseren. Net zoals bij een Smart Home in huis, zul je ook buiten de losse elementen aan elkaar moeten rijgen. Bij voorkeur via een paraplusysteem. Er zijn ook lokale oplossingen die werken zonder internet, of online oplossingen waarmee u de zonwering in Nederland vanuit Australië kunt bedienen. Of automatiseren, want dat is ons uiteindelijke doel.

Hier zijn enkele populaire soorten jaloezieën die kunnen worden geautomatiseerd:

Wat doe je als de luifel is uitgeklapt en er plotseling een storm opdoemt? Dan kun je snel naar buiten rennen om de luifel op te vouwen, maar tijdens het boodschappen doen kan dat niet. Dergelijke problemen kunnen enorme schade aanrichten. Toch is de oplossing veel eenvoudiger dan het lijkt. Op de gevel monteert u een Somfy windmeter die 'slim' is aangesloten op de motor die de luifel kan opvouwen of oprollen. Of een detectie van licht, zodat u de luifel kunt opvouwen of oprollen als de zon ondergaat. Een timer is natuurlijk ook een optie, maar sensoren kijken naar de werkelijke situatie. Er zijn verschillende detectiemogelijkheden die de gewenste actie kunnen triggeren. En zo kun je elektrische zonwering combineren met je Smart Home!

In de eerste plaats is er het preventie-effect met betrekking tot inbrekers. Door rolluiken te activeren lijkt het huis bewoond, ook als u op vakantie bent. Dit schrikt dieven af. Dan zijn er ook nog sensoren die 'zien' wanneer iemand onder of tussen een soort zonwering lijkt te komen. Met een windsensor voorkom je schade aan de zonwering, voor elke situatie is er een oplossing op maat. Neem contact op met de specialist.